Националната агенция за приходите смекчи процедурите си за запечатване на търговски

...
Националната агенция за приходите смекчи процедурите си за запечатване на търговски
Коментари Харесай

НАП смекчи условията за запечатване на търговски обекти

Националната организация за приходите смекчи процедурите си за запечатване на търговски обекти, в които се открива нарушение на данъчното законодателство. До тази мярка ще се стига едвам след проучване на цялостното данъчно държание на търговеца и ще се ползва единствено, в случай че се докаже недобросъвестност от негова страна.

От приходната организация оповестиха още, че неналичието на реквизити във фискалните бонове и несъхраняването в комерсиалните обекти на паспорт на касовите вече няма да са мотив данъчни чиновници да тръгнат към затваряне на магазина или заведението. Проблеми с връзката на фискалното устройство със сървъра на Национална агенция за приходите при предаване на данни за продажбите също няма да води до автоматизирано използване на мярката.

Запечатването на търговски обекти за интервал до 1 месец бе въведено като наказателна мярка преди три-четири години против търговци, които не издават касови бележки или апартатите им не са свързани с Национална агенция за приходите. Тогава от приходната организация обясняваха, че това е най-респектиращата против нарушителите мярка, тъй като лишава търговеца от обороти за дълъг интервал от време. Много от актовете на Национална агенция за приходите за авансово осъществяване на мярката обаче се анулират от съда поради незадоволителна обосновка. Сдруженията на ресторантьорите, които са главните пострадали, на няколко пъти призоваваха Национална агенция за приходите да отстрани запечатването на комерсиалните обекти.

Сега управлението на Национална агенция за приходите е издало специфични инструкции към своите инспектори. В тях се съдържат съответни критерии, които да се имат поради при преценката за така наречен авансово осъществяване на запечатването на обекти и установяване на продължителността му. Сред тях са тежестта и възможна повторност на осъщественото нарушаване, вид и величина на комерсиалния обект, открита забележителна разлика в касовата наличност и други

Освен това, в акта, постановяващ предписание за запечатване на обекта, би трябвало да са изложени съответните претекстове за всеки съответен случай. До неотложно запечатване ще се стига, в случай че отлагането води до липса на влияние на мярката, да вземем за пример при сезонна активност, краткотрайна активност (панаир, галерия, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният аргумент за това е, че при авансово осъществяване следва да се търси баланс сред държавния интерес и интереса на лицето, т.е. осъществяването на нарушавания не следва да ощетява фискалната политика, само че и ограниченията, които взима страната, не следва във всеки случай да водят до прекъсване работата на проверяваното лице, обясниха от Национална агенция за приходите.

Промяната на напътствието е вследствие на публичен спор с присъединяване на специалистите на Национална агенция за приходите и най-големите браншови организации в страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР